BGF Medicsphere U1 Nonprofit Kft.

2014 | 11 | 18.

Budapesti Gazdasági Főiskola / U1 Research Nonprofit Kft.

 

Sajtóközlemény      

A CUKORBETEGEK ÉLETMÓDJÁT, LAKÓHELYÉT ÉS ANYAGI HELYZETÉT IS FIGYELEMBE VESZI A KEZELÉSHEZ A MEDIC SPHERe

 

 

A diabetes Magyarországon népbetegségnek számít: a regisztrált cukorbetegek aránya a felnőtt népesség körében eléri a 10 százalékot. Körükben kétszer akkora a stroke és háromszor akkora a légúti megbetegedések kockázata, mint az egészséges lakosság körében. A betegszám emelkedésével járó egészségügyi kiadások pedig jelentős terhet rónak a hazai ellátórendszerre is  A diabetes hatékony kezelésében jelenthet segítséget a Budapesti Gazdasági Főiskola és a U1 Nonprofit Kft. közös, 406 millió forint Európai Uniós támogatásból megvalósult Medic Sphere, személyre szabott egészségügyi ellátást támogató megoldása, amely a Nemzetközi Diabetes Konferencián került bemutatásra.

 

A cukorbetegek esetében az ideális – egészségügyileg, szociológiailag és gazdaságilag legjobb – kezelés sok esetben csak összetett környezeti vizsgálatokon keresztül választható ki. Viszont a beteg kórtörténetének átfogó ismerete, a különböző – táplálkozási, életvitelbeli – szempontok együttes kiértékelése nem várható el az orvosoktól a jelenlegi beteglétszámok és eszközpark mellett. A Medic Sphere informatikai megoldás figyelembe veszi a beteg lakóhelyét, családi állapotát, vagy akár jövedelmi hátterét, valamint képes összevetni a rendelkezésére álló több száz, a pácienséhez hasonló orvosi esetet és a kezelések eredményét is. A döntéstámogató megoldás amellett, hogy segíti az orvosokat a helyes diabeteskezelés megválasztásában, növeli a kórházak egészségügyi, gazdaságossági hatékonyságát is.” – mutatta be a Nemzetközi Diabetes Konferencián a Budapesti Gazdasági Főiskola és a U1 Nonprofit Kft. közös, mintegy 406 millió forint értékű, európai uniós támogatásból megvalósult fejlesztését, a Medic Sphere-t dr. Solt Katalin, a BGF tudományos rektorhelyettese.

 

A 2012-ben indult projekt során mintegy 9 221, járóbeteg-rendelésen résztvevő cukorbeteg 148 365 orvosnál tett látogatás adatait, 2 555 diabetesszel (is) diagnosztizált kórházi osztályon fekvő beteg egészségügyi információit dolgozták fel, illetve 600 beteg további személyes adatai megadásával is segítette a projektet. Így olyan, korábban nem ismert információkra is fény derült, mint hogy átlagosan mennyit tudnak, mennyit hajlandóak a betegek egy-egy hatékonyabb, de drágább gyógyszerre, életmódváltásra, diétára költeni.

 

Dr. Kardkovács Zsolt, a U1 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: rendszer alapja egy rendkívül széleskörű szöveges, képi és videó adatokra (pl. műtéti felvételekre) is kiterjedő egészségügyi adatbázis. Ennek elkészítése során a projekt külön figyelmet szentelt arra, hogy informatikai eszközökkel biztosítsa a legszigorúbb adatvédelmi előírások betartását és betarthatóságát,  így a jellemző betegutak a konkrét személyektől, esetektől függetlenül is vizsgálhatóvá váltak. Az adatbázis az egymástól időben vagy szakterületileg távol eső terápiák közötti összefüggések keresését is lehetővé teszi, ezáltal pedig eddig nem ismert összefüggések is felszínre kerültek. A műtéti felvételekből pedig egy szimulátor segítségével egy olyan orvosi környezet jött létre, amely segítségével műtétre készülő orvosok közel valós környezetben gyakorolhatják a beavatkozásokat.

A BGF és a U1 Nonprofit Kft. célja, hogy a projekt folytatásaként kísérleti jelleggel létrehozzák a Medic Sphere bevezetéshez szükséges, a háziorvos, a szakorvos, a szakápoló és a szociális gondozó munkáját komplex rendszerben összefogó, betegkezelési ellátási rendszert.  A kezelésoptimalizálásnak köszönhetően csökkenne a súlyos, szövődményekkel járó diabetes megbetegedések száma, míg az elmaradó egészségügyi kezelések, műtétek okozta költségcsökkenés és az egészségügyi személyzet munkaerő-optimalizálása az ellátórendszerre hatna pozitívan. 

 

A Medic Sphere projekt során az adatok gyűjtésének szociometriai, gazdaságtani, analitikai vizsgálatát a BGF Gazdálkodási Kara, míg az informatikai környezetbeillesztését és a számítási modellek kidolgozását az U1 Nonprofit Kft végezte.

 

A Nemzetközi Diabetes Konferencián részt vett és felszólalt Prof. Dr. Barkai László egyetemi tanár, a Magyar Diabetes Társaság elnöke is, aki előadásában kiemelte: „A diabetes gyakorisága minden korosztályban, minden földrészen és minden népcsoportban gyorsan növekszik. Világszerte és hazánkban is olyan népegészségügyi problémát jelent, melynek gazdasági és társadalmi következményei beláthatatlanok, és amelynek megoldása az egészségügyi ellátórendszer erőfeszítésein túl össztársadalmi összefogást igényel. A Magyar Diabetes Társaság által összeállított Nemzeti Diabetes Program ennek kereteit fogalmazza meg.

 

A diabetes:

A hazánkban „regisztrált” cukorbetegek aránya a felnőtt népességben eléri a 10 százalékot, de a 65 év felettiek esetében meghaladja a 20 százalékot. Ugyanakkor a 2-es típusú diabetes esetében elég jelentős a látencia, vagyis a nem kezelt betegek aránya a különböző becslések szerint elérheti a kezelt betegek negyedét[1]. A cukorbetegség közvetetten növeli több halálos betegség kialakulását: a cukorbetegek körében kétszer akkora a stroke és háromszor akkora a légúti megbetegedés kockázata, mint az egészséges lakosság körében. Az egészségügyi kiadások körülbelül 15 %-át fordítják diabeteszes betegek kezelésére[2].

 

További információ:

Deák Balázs, FlowPR, Tel.: 20/234-14-89

 

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

Magyarország legnagyobb, mintegy 18 ezer hallgatót képező főiskolája, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január elsején a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezető személyiségei.

A Budapesti Gazdasági Főiskola küldetése az, hogy az üzleti tudományokban, valamint a kapcsolódó tudományágak területén az alapképzés, a mesterképzés, a szakirányú továbbképzés, a felsőfokú (felsőoktatási) szakképzés, valamint az egyéb felnőttképzés terén az ország és a kelet-közép-európai térség egyik vezető gazdasági felsőoktatási intézménye legyen.

A Budapesti Gazdasági Főiskola 2010 májusában a Felsőoktatási Minőségi Díj elismerésben részesült a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül, 2012 márciusa óta pedig ISO 9001:2009 tanúsítással rendelkezik. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott.

A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az „alkalmazott tudományok főiskolája” minősítést.

 

U1 Nonprofit Kft.

Az U1 Nonprofit Kft-t 2009-ben az ACM KDDCup győztes (és több, más, nemzetközi versenyen elért helyezéssel, így öt első díjjal, három második helyezéssel rendelkezik és tíznél többször volt Európa legjobb csapata) tagok alapították, akik innovatív, nemzetközileg is elismert fiatal – jelenleg kizárólag 40 év alatti –, kihívásokra éhes kutatók. Kutatásaikban az IT határait feszegető fejlesztésekre fókuszálnak, számos ma még "a jövő technológiájának" tartott megoldást vittek végig a kutatástól a piaci bevezetésig. Fő tevékenységi területük az adatbányászat, amelyet részben adatbázisban tárolt adatokra, részben szövegekre, de főleg videó alapú intelligens megoldásokban alkalmaznak. Megoldásaik között található olyan eljárás, amely pl. vakok és gyengénlátók mindennapi közlekedését és tájékozódását segítő hordozható eszköz; az élőlények (haszonállatok, emberek) videó alapú viselkedéselemzése; tartalomfogyasztási szokások alapján tartalom ajánlása; intelligens, kizárólag kamera alapú munkaidő-nyilvántartó rendszer kidolgozása; illetve valós idejű táblafelismerő alkalmazás. Az U1 Nonprofit Kft. a 3D Klaszter alapító és a Mobilitás és Multimédia Klaszter rendes tagja.[1] KSH: Egészségügyi évkönyv, 2011

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2014 | 11 | 19.

Budapesti Gazdasági Főiskola / U1 Nonprofit Kft.

 

Sajtóközlemény      

CÉLPONTBAN A CUKORBETEGSÉG: ORVOSOK, KÖZGAZDÁSZOK ÉS INFORMATIKUSOK EGYÜTT AJÁNLOTTAK MEGOLDÁST

 

A cukorbetegség, más néven diabetes Magyarországon népbetegségnek számít: a regisztrált cukorbetegek aránya a felnőtt népesség körében eléri a 10 százalékot. Körükben kétszer akkora a stroke és háromszor akkora a légúti megbetegedések kockázata, mint az egészséges lakosság körében. A betegszám emelkedésével járó egészségügyi kiadások pedig jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerre és a költségvetésre is.

A novemberi diabetes világnaphoz kapcsolódó siófoki Nemzetközi Diabetes Konferencia különlegessége volt, hogy a cukorbetegség társadalmi költségeit és a hatékony ellátást együtt keresték orvosok, közgazdászok és informatikusok. További érdekesség, hogy a rendezvényen a betegek véleményét is kikérték, így volt lehetséges, hogy egy 4 éves cukorbeteg kislány is elmondhatta élményeit. A Finnországból és Portugáliából érkezett előadók a nemzetközi megoldásokat ismertették.

 

A több tudományágat felölelő konferencián bemutatták azt a rendkívül széleskörű szöveges, képi és videó adatokra (pl. műtéti felvételekre) is kiterjedő egészségügyi adatbázist, amely a megoldás kulcsa lehet.

A 2012-ben indult projekt során mintegy 9 221, járóbeteg-rendelésen résztvevő cukorbeteg 148 365 orvosnál tett látogatás adatait, 2 555 diabetesszel (is) diagnosztizált kórházi osztályon fekvő beteg egészségügyi információit dolgozták fel, illetve 600 beteg további személyes adatai megadásával is segítette a projektet. Így olyan, korábban nem ismert információkra is fény derült, mint hogy átlagosan mennyit tudnak, mennyit hajlandóak a betegek egy-egy hatékonyabb, de drágább gyógyszerre, életmódváltásra, diétára költeni.

 

A konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskola és a U1 Nonprofit Kft. közös, 406 millió forint Európai Uniós támogatásból megvalósult Medic Sphere, személyre szabott egészségügyi ellátást támogató megoldása projekt keretében szervezte, a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával. 

 

A diabetes:

A hazánkban „regisztrált” cukorbetegek aránya a felnőtt népességben eléri a 10 százalékot, de a 65 év felettiek esetében meghaladja a 20 százalékot. Ugyanakkor a 2-es típusú diabetes esetében elég jelentős a látencia, vagyis a nem kezelt betegek aránya a különböző becslések szerint elérheti a kezelt betegek negyedét[1]. A cukorbetegség közvetetten növeli több halálos betegség kialakulását: a cukorbetegek körében kétszer akkora a stroke és háromszor akkora a légúti megbetegedés kockázata, mint az egészséges lakosság körében. Az egészségügyi kiadások körülbelül 15 %-át fordítják diabeteszes betegek kezelésére[2].