Oracle

2013.04.08, Hétfő

JAVA alapú fejlesztések JAVA Workshop Adatbáziskezelő Workshop Oracle Rendszerek Workshop Oracle University Workshop

00:00 - 01:00

Oracle Data Integrator Sef Dániel

Az OWB korábbi helyét külföldi projekteken már nagyrérszt átvette az Oracle Data Integrator (ODI). Ez a közeljövőben a magyar piacon is megtörténik/megtörténhet. A 2 ETL eszköz összehasonlítása, valamint az ODI 11g képességeinek összefogalása az előadás célja. Tematika: - Bemutatkozás (1 perc), A szoftver rövid történeti áttakintése (1 perc), ODI 11g architektúra (3 perc), Komponenesek (2 perc), OWB és ODI különbségek (3 perc), ODI 11g feature-ök (2 perc), Knowledge modulok bemutatása (5 per

06:10 - 07:10

Data Vault adattárház kialakítása Oracle alapokonGollnhofer Gábor

Az előadásban az egyik legújabb adattárház modellezési módszert – a Data Vault módszert – mutatom be és az ezzel egy valódi Oracle alapú DW fejlesztése során szerzett tapasztalatokat. Ezek mellett bemutatom, hogyan illeszkedik ez a megközelítésmód az Oracle DW architektúrájába, miért érdemes ezt választani, milyen előnyöket várhatunk, és milyen kihívásokkal szembesülhetünk a DW tervezése/kialakítása/használata során.

09:30 - 10:20

CDI a gyakorlatban

Varga Patrik, DPC

Az előadás bemutatja a Java EE 6 egyik olyan szolgáltatását, amely a fejlesztők számára az egyik legszembeötlőbb kényelmi funkció lehet attól függetlenül, hogy milyen jellegű alkalmazásokon dolgoznak. Ez a "Context and Dependency Injection", ami alkalmazásainkban a különböző életciklusú kontextusok és függőségek kezelését könnyíti meg, lazább csatolást és nagyobb modularitást lehetővé téve. Megvizsgáljuk a történetét, kapcsolatát más szabványokkal, helyét a Java EE palettán.

Ezek után a technikai oldalra koncentrálva konkrét példákat vizsgálunk meg a beépített lehetőségeken túl a rendszer kiterjeszthetőségére; pl. erőforrások kezelése, távoli objektumok elérése, interceptorok használata, események kezelése, saját scope-ok definiálása, Java SE környezetben való használat.

09:30 - 10:20

SE - SEONE / EE

Kovács Ágnes,Oracle; Fekete Krisztián,Oracle; Fehér Lajos, Omnit Solutions Kft

Leírás Hogyan tovább, ha nem akarunk Enterprise licencet venni? A workshopok célja, hogy a megmutassunk a Standard változat hogyan használható hatékonyan az Enterprise változat "árnyékában". Az első rész általános áttekintést ad; Olyan kérdésekre keresünk választ, mint a mikor és miért elegendő a SE/SEONE? Hogyan lehet visszalépni EE -ről? Milyen HA megoldások állnak rendelkezésre? Licenc különbségek?

09:30 - 10:20

Hardver közeli képzések az Oracle University kínálatában

Gere István, Oracle

09:30 - 10:20

BI rendszer fejlesztés lépésenként a követelményelemzéstől az eszköz adminisztrálásáig (egy könyv margójára)

Bánné Varga Gabriella, Case Partner

10:30 - 11:20

Thinking of U and I - Vaadin kedvcsinálóVarga Péter, DPC

Mi is az a Vaadin? Talán a GWT csodálatos újjászületése? Annak továbbgondolása? Harminc percben bepillantást nyerhetünk ebbe a manapság egyre inkább feltörekvő UI keretrendszerbe. Architektúrális felépítésén túl láthatunk majd igazi, működő példákat, megtudjuk milyen egyszerű belevágni az az első Vaadinra épülő projektünkbe. Gyakorlati példák segítik majd a megértést, s talán a “szerelem első látásra” is bekövetkezik néhányunknál.

10:30 - 11:20

Diagnosztika

Kovács Ágnes,Oracle; Fekete Krisztián,Oracle; Fehér Lajos, Omnit Solutions Kft


 
 

A második részben diagnosztizáló eszközöket ismerhetünk meg - olyanokat, amelyeket egyébként minden változatban használhatunk - kitéréssel a RAC konfigurációra. Hogyan tudunk hatékonyan együtt működni a szupporttal? Hogyan tudunk információkat gyűjteni a hibákról.

10:30 - 11:20

Oracle adatbázis és ZFS Storage Appliance

 Kovács Ágnes, Oracle 

Oracle adatbázis és Oracle ZFS Storage Appliance kapcsolata: - snapshot-ok készítése - távoli másolatok (remote replica) bemutatása - visszaállítás katasztrófa helyzetekben (DR) - ZFS SA eljárások készítése és távoli meghívása 

10:30 - 11:20

Oracle BI EE táplálása Oracle szervezésű adattárházakból

Czinkóczki László, Oracle

11:30 - 12:20

Websocket - élő kommunikáció a webenRadics László, DPC

A websocket a modern kétírányú kommunikáció zászlóshajója. Történelmi áttekintéssel kezdünk, összehasonlítjuk a korábbi lehetőségeket (COMET, ServerSentEvents,Websocket), megvizsgáljuk az elönyőket hátrányokat. Java és JavaScript szerver oldali felületeket mindegyik esetben megnézzük, utána a websocket szabvánnyal és implementációival részletesebben foglalkozunk részletesebben. Megnézünk egy performancia összehasonlítást, és megvizsgáljuk miért teljesít jól a websocket.

11:30 - 12:20

HangolásKovács Ágnes,Oracle; Fekete Krisztián,Oracle; Fehér Lajos, Omnit Solutions Kft

A harmadik részben pedig a hatékonyság - hangolás kerül szem elé. Ha nincs ASH - AWR - ADDM azok az eszközök, amelyek az EE változatban elérhetőek. Ismert és kevésbe ismert eszközöket és módszereket fogunk megmutatni az SQL és adatbázis hangolás területéről.

11:30 - 12:20

Magas rendelkezésre állás virtuális környezetben Solaris ZoneClusterrel

Végh Károly, Oracle

Oracle Solaris platformon általános célú magas rendelkezésre állas biztosítására Solaris Cluster használata javasolt. A Solaris Cluster szorosan integrált az Oracle Solaris beépített virtualizációs technógiájával, a Solaris Zónákkal. Ebben az előadásban a Solaris Zónák magas rendelkezésre állást biztosító lehetséges konfigurációit vizsgáljuk meg.

11:30 - 12:20

Exalytics - Elemzések a gondolat sebességével. Nagyító alatt az Oracle Exalytics célgépe!

 

Vladimír Turek, Pontech; Márton Ervin, Oracle

13:00 - 14:00

Ebéd

14:00 - 14:15

Megnyitó

Dr. Magyar Gábor, elnök, HOUG

14:15 - 14:45

Produktív cloud a Gartner szemével

Papp László ügyvezető, ITango - Gartner Magyarország

14:45 - 15:30

Mit keres az informatikus a Himalájában

Tóth Csaba, Oracle

15:30 - 16:00

Kávészünet

JAVA alapú fejlesztések Üzleti intelligencia és adattárház Oracle Rendszerek Hatékony együttműködés a Supporttal

16:00 - 17:00

Kerekasztal beszélgetés: Hagyjanak már nyugodtan kódolni! - avagy application lifecycle management eszközök és létjogosultságuk

Varga Péter, DPC Consulting Kft;
Verhás István, Verhás és Verhás Szoftver Manufaktúra Kft.;
Bakai Balázs, Telvice Kft.; Csepeli Csaba, AFF Group

A fejlesztők és a projektvezetők között örökké felmerül a vita, hogy kellenek-e a (tágabb értelemben vett) ALM eszközök, vagy csak hátráltatják az "igazi" munkát.
És ha kellenek, akkor melyiket érdemes használni a rengeteg kereskedelmi és nyílt forrású termék közül (csak illusztrációképp: sonar, hudson, jenkins, hg, git, checkstyle, maven, junit, mockito, jira, findbugs, dynaTrace, ...)? 

16:00 - 16:30

Exadata: egy adattárház migráció tapasztalatai

Németh Márk, NI Hungary Kft.

Az előadás egy meglehetősen gyors Exadata bevezetés története: mindössze 5 hónap alatt, egy kis csapattal cseréltük le a National Instruments adattárházát addig kiszolgáló, Sparc Solaris rendszert. Elhangzik majd, hogy miért győzött az Exadata, miért, és milyen megoldást választottunk az adatbázis migrációjára, milyen nehézségekkel szembesültünk, mik voltak az első tapasztalatok, és hogy a sikeres átállást követően mik a terveink, hogy még jobban kiaknázzuk az Exadatában rejlő lehetőségeket.

16:00 - 16:30

Hardware virtualizáció SPARC-T szervereken

Végh Károly, Oracle

Az Oracle VM for SPARC technológia (korábbi nevén: logical domains) lehetővé teszi SPARC-T szerverek particionálását elkülönített virtuális gépekre. LDom-ok használatával egymástól független operációs rendszereket futtathatunk egy-egy szerveren belül, natív CPU és memóriateljesítménnyel, opcionális I/O virtualizációval, livemigrationnel - ezzel is biztosítva az Oracle Infrastructure Stack követelményeit.

16:00 - 16:30

Az Oracle támogatás szabályrendszere

Martonfalvi Adrienn, Oracle; Megyesi Balázs, Oracle

Áttekintjük az Élettartam támogatási modellt, a Premier Támogatás árazását, a fontosabb szabályokat.

16:30 - 17:00

Rejtett tartalékaink - redundancia csökkentés a gyakorlatban

Lakos Lambert István, NAV

 

Napjainkban az információmenedzsment újabb paradigmaváltását éljük át. Míg korábban az informatika elsődleges célja a kellő számosságú adat elérhetőségének biztosítása volt, ahol a mennyiség játszotta a főszerepet, addig napjainkban az adatok minősége, az információtartalom és - minőség kerül előtérbe. Ezt a trendet az is erősíti, hogy a fontosabb vállalati rendszerek kiépültek, és külső adatok is minden szereplő által elérhetőek. Így a szervezet igazi versenyelőnye az információval történő tényleges gazdálkodás, menedzselés segítségével érhető el, mely előtérbe helyezi az információáramlás minőségét, és az adat életciklus-kezelést. Ezek hiányosságai, gyenge pontjai leginkább az adattárházaknál jelennek meg koncentráltan, amelyek információgyűjtő, konszolidáló szerepük miatt kiválóan mutatják az adott szervezet információ menedzsment állapotát.
A kialakult rendszereknek az egyik legfontosabb adatáramlási, minőségi problémája a redundancia, mely több szempontból is veszteséget okoz a szervezetek számára, például üzleti szinten (az adattöbbszörözések miatt elbizonytalanodott felhasználók), vagy üzemeltetési szinten (rosszul kihasznált tároló, mentési és számítási kapacitások). Ennek az általános helyzetnek a NAV Adattárházain való kezeléséről szól az előadásunk, mely gyakorlatias megközelítés alapján definiálja, majd tipizálja a redundanciát. Az előadáson a konszolidálására létrehozott munkacsoport eredményeit mutatjuk be. Ezen belül is a hangsúlyt a felmérés során beazonosított redundancia típusokra bemutatására, és a redundancia típusok csökkentésére illetve az elért állapot fenntartására született megoldások és jövőbeli tervek ismertetésére helyezzük.

16:30 - 17:00

Oracle tárolók Oracle szoftverekhez

Pogácsás Sándor, Oracle

Az Oracle tároló stratégiájának egyik alapköve, hogy minél magasabb szinten integrálja a rendszereit és szoftvereit. Az előadás bemutatja az Oracle tárolók azon egyedi előnyeit, amelyeket Oracle szoftverekkel együtt valósít meg.

16:30 - 17:00

Hatékony együttműködés a Support-tal

Gruhala Izabella, Oracle

Hasznos tudnivalók, tippek, trükkök - Hogyan tudja legjobban használni az Oracle támogatási szolgáltatásait? 

17:00 - 17:30

Oracle technológiák az ELTE szoftvertechnológiai oktatásban

Bakay Árpád, NETvisor/Elte 

Egy, az ELTE Info karán már 9 éve tanított, egyedi szoftvertechnológiai tantárgy oktatásának tapasztalatait szeretném átadni.
A tárgy során megoldott házi feladatok gerincét különféle "enterprise grade" Oracle technológiák adják, nemcsak maga a Java nyelv, hanem pl. a JDeveloper/ADF fejlesztőkörnyezet, és a Weblogic - az adatbáziskezelőről nem is beszélve...
Sokat tanultam magam is azzal, ahogy a hallgatók fokozatosan megismerték, és néha mestereivé váltak ezeknek az eszközöknek.

17:00 - 17:30

Adattárház készítés Oracle Data Integrator eszközzel

Fekszi Csaba,Omnit Solutions Kft.; Baumstark József,ONYF

17:00 - 17:30

Az Oracle Big Data architektúrája Fókuszban a Hadoop és Oracle Database integráció

Sárecz Lajos, Oracle

A hagyományos, strukturált üzleti adatok mellett egyre nagyobb jelentősége van a strukturálatlan adatok feldolgozásának a versenyképesség megőrzése érdekében. Amennyiben a megfelelő eszközökkel és módszerekkel dolgozzuk fel ezeket az adatokat, divatos nevén a "nagy adatot" (Big Data), akkor valós üzleti értéket teremthetünk.
Az előadás keretében az Oracle Big Data stratégiájának ismeretése mellett bemutatjuk hogyan lehet hatékonyan kombinálni a nem vagy félig strukturált, gyorsan változó "nagy adatot" a hagyományos, relációs adatbázis-kezelőben tárolt üzleti adatokkal. 

17:00 - 17:30

Proaktív támogató eszközök

Miklecz Szabolcs, Oracle; Gruhala Izabella; Oracle

Bemutatjuk a Konfiguráció Kezelő, az Automatikus Hardver Hibabejelentő eszközöket   

17:30 - 18:00

Valós idejű tesztlefedettség-monitorozás JavaEE környezetben

Ferenc Rudolf,  Szegedi Tudományegyetem; Bakota Tibor, FrontEndART Kft.

17:30 - 18:00

Oracle BI bevezetés tapasztalatai

Bánki Horváth János, Oracle

17:30 - 18:00

StorageTek szalagos egység - Megéri szemléletet váltani? Megbízható mentés-archiválás nem csak nagyvállalatoknak

Verebélyi Gábor, HumanoIT Kft.

A közeljövőben a tárolandó adatmennyiség elképesztő mértékben fog növekedni. A korszerű és költséghatékony adattárolási, mentési, archiválási követelmények kihívás elé állították a vállalatok IT részlegeit. A rájuk nehezedő nyomást célozta meg enyhíteni az Oracle megoldása kiegészülve a HumanoIT Kft. szakértelmével.

17:30 - 18:00

Platinum és emelt szintű támogatás

Fodor László, Oracle

Engineered Systems iránt érdeklődőknek tartjuk ezt az előadást, melyen bemutatjuk a Platinum Támogatás nyújtotta különleges előnyöket, illetőleg a szolgáltatás igénybe vételével kapcsolatos tudnivalókat, valamint tájékoztatás adunk a Platinumon kívüli támogatási szolgáltatásokról is.

19:30 - 21:00

Vacsora a szállodában

21:00 - 23:00

HOUG's Bar

2013.04.09, Kedd

09:30 - 09:45

Köszöntő

Dr. Magyar Gábor, elnök HOUG

09:45 - 10:00

Köszöntő

Reményi Csaba, ügyvezető igazgató, Oracle Hungary Kft.

10:00 - 10:40

Oracle Cloud Forum keynote előadás

Tóth Csaba, Oracle

10:40 - 11:00

Kávészünet

11:00 - 11:30

Információtechnológia és kommunikáció felhőből

Fekete László, Innovációs igazgató, T-Systems Mo.

11:30 - 12:00

Internet, adat, biztonság, sebesség

Gacsal József, Intel

12:00 - 14:00

Ebéd

Adatbáziskezelő megoldások Üzleti intelligencia és adattárház Oracle Üzleti Alkalmazások Oracle Rendszerek Oracle Cloud Forum

14:00 - 14:30

A Robotzsaru rendszer migrációja Exadata Database Machine-re

Hajzer Károly, Belügyminisztérium

14:00 - 14:30

OWB monitorozó megoldás kialakítása a Generali Biztosítónál

Csonka Zoltán, Generali; Gollnhofer Gábor, Meta4Consuting Europe

 

A Generali Biztosító az elmúlt évek során sikeresen kialakított egy Oracle alapú adattárházat. Az adattárház ETL folyamatai az Oracle Warehouse Builder (OWB) segítségével készültek, készülnek. A rendszer használata során felmerült az igény, hogy az adatfolyamokat (egészen a betöltéstől a riportokig) lehessen részletesen monitorozni, nyomon követni, elemezni.

Az előadásban a kialakított monitorozó megoldást és a bevezetésével szerzett tapasztalatokat mutatjuk be a felhasználó és a fejlesztő szemszögéből, valamint hogy milyen előnyöket várhatunk, és milyen kihívásokkal szembesülhetünk az ETL monitorozás kialakítása, használata során.

14:00 - 14:30

Oracle Cloud Forummal összevont nyitó előadás: Oracle SaaS (ERP, CRM and HCM)

Biber Attila, Oracle

14:00 - 14:30

SPARC SuperCluster T4-4 bevezetése az OTP Bankban

Pap Gábor, Invigor Informatika Kft.

Az OTP Bankban 2012.év végén került bevezetésre 2db SPARC SuperCluster T4-4 rendszer. Az előadáson a bevezetéssel kapcsolatos migrációs, konszolidációs és teljesítményoptimalizációs tapasztalatokat mutatnánk be.

14:00 - 14:30

Oracle SaaS (ERP, CRM and HCM)

Biber Attila, Oracle

14:30 - 15:00

Exadata migrációs módszertan Radványi Ákos, Oracle

14:30 - 15:00

Adattárház szteroidon - az Oracle 11g új vívmányai a GE Capital Germany banknál

Földi Tamás, Starschema Kft.

A GE Capital Germany csoport új, teljesen az alapokról újragondolt adattárháza már a tervezéskor is az új Oracle Database 11g opciókra támaszkodott. Az előadás a régi hagyományoktól eltérő megoldásokból szemezget, mint például a Total Recall alapú história-kezelés a Data Vaultban, R alapú statisztika funkciók, vagy az immáron elengedhetetlen Advanced Compression.

14:30 - 15:00

Törzsadatok mesterfokon: Oracle Master Data Management suite

Sipos Ferenc, Kiss György, Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft.

14:30 - 15:00

Solaris virtualizáció T4 platformon

Angyal László, T-Systems Mo.

Egy projekt tapasztalatai - avagy mi tényleg megcsináltuk. T4-4, LDOM, Sun Cluster integráció. Méretezés, tippek, trükkök, best practice.

14:30 - 15:30

Felhő létrehozása az alapoktól

Markovits Péter, Fekete Zoltán, Oracle

15:00 - 15:30

Tárolóhely csökkentés és folyamatoptimalizáció archiválással

Csókás Péter, K&H; Mentsl Attila, Oracle

Az K&H Bank adattárházának mérete, a felhalmozott adatok mennyisége és kora alapján elérkezett az idő, hogy a több évvel korábbi adatok online tárolása nem indokolt, folyamatosan drága tárhelyet  fenntartva. Ezen túl a további exponenciális méretnövekedést megelőzendő fontos és támogatott irány egy lefektetett szabályok szerint periodikusan történő tömörítés és archiválás.
Ennek kapcsán újragondoltuk a mentési stratégiát és a tesztkörnyezetek klónozását is, a kapcsolódó folyamatokat hatékonyabbra alakítottuk. Az átszervezéssel tárolóhelyet takarítottunk meg, és felgyorsult a mentés / visszaállítás valamint a tesztkörnyezetek előállítása.
A projekt keretében az adatok tárolásának üzleti igényekhez illeszkedő átszervezését végeztük el az Oracle Consulting szakértői támogatása mellett.

15:00 - 15:30

Mákot a tésztára!

Bíró Tibor, Gyermelyi Zrt.;Baráth Tamás, eBest Kft.

Gyermelyi Vállalatcsoport magyar magántulajdonban van, termékei piacán piacvezető, vagy meghatározó pozícióval bír, biztos pénzügyi háttérrel és eredményesen működik. A vállalat folyamatosan fejleszt, Gyermelyen van a térség legmodernebb tésztagyára. A vállalatcsoport a tésztagyártáshoz szükséges teljes vertikumot lefedi - a búzatermesztéstől a tojástermelésen keresztül a tésztagyártásig -, így számára alapvető fontosságúak az egyes ágazati területek mutatóinak folyamatos monitorozása, az ágazati beszámolók folyamatos frissítése. Ez szükségessé tette egy modern üzleti intelligencia rendszer bevezetését, amely a vállalatnál több mint tíz éve stabilan működő JD Edwards rendszer adataira épül. A Gyermelynél 2012-ben ebből a célból az ORACLE Business Intelligence Enterprise Edition (Oracle BI EE) rendszer került bevezetésre, amely teljes körű BI megoldáscsomagot kínál a vállalat számára. Az üzletági beszámolók a JD Edwards rendszerben egy rugalmasan meghatározható és tetszőlegesen bővíthető kontrolling séma szerint épülnek fel, így azok a kívánt formában, korábbi eszközök használata és kézi munka nélkül naponként automatikusan frissülnek és rögtön a végleges felhasználási formájukban állnak elő, üzleti előnyt biztosítva ezzel a Gyermely Vállalatcsoport számára.

15:00 - 15:30

Közigazgatási folyamatok hatékonyságának javítása Oracle Policy Automation és Siebel segítségével

Komáromi András, T-Systems Mo.

15:00 - 15:30

Oracle Virtual Networking a hatékony hálózati architektúra virtuális környezetekben

Timár Tibor, Oracle

Az Oracle Virtual Networking termékek alkalmazásával jelentősen csökkenthető az adatközponti hálózat létrehozásának költsége valamint üzemeltetési igénye, miközben növekszik a rendszer rugalmassága, teljesítménye. (Az előadás a keddi napon kerül megtartásra.)

15:30 - 16:00

Kávészünet

16:00 - 16:30

Oracle Application Express -Alkalmazásfejlesztés a felhőben

Izsák Tamás, APPWORKS Kft.

Az Oracle APEX funkcionalitás és lehetőségek a varázslókon túl. Együttműködés az Oracle BI Publisherrel és más jelentéskészítő eszközökkel. Professzionális jelentéskészítés és közzététel. Az Oracle Guru Parti-n bemutatott átfogó Advanced Reporting előadás átfordítva a való élet megoldásaira. + Mobil alkalmazások és vezetői riportok

16:00 - 16:30

Jetforms kimutatások kiváltása BI Publisher megoldással e-Business környezetben

György Zoltán, Innovent Tanácsadó Kft.

16:00 - 16:30

Felhő alapú Oracle Taleo HR megoldások bevezetése a magyar piacon

dr. Szeles János, Promigcon Kft.

16:00 - 16:45

Kerekasztal beszélgetés: A virtualizáció jelene és jövője

Résztvevők: Angyal László, T-Systems Mo.; Balog Zsolt, IT Services; Pap Gábor, Invigor; Dombai Norbert Moderátor: Bodnár Ádám hwsw

 Cloud és virtualizáció gyakorlata SPARC és Solaris környezetben

16:00 - 16:30

Célrendszerek a felhőben

Sárecz Lajos, Oracle

16:30 - 17:00

Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c és Grid Control 11g összehasonlítás

Péntek Csaba, NI Hungary Kft.

 Kulcsszavak: OEM upgrade, OEM 11g, OEM 12c, OMS, agent, repository DB Összefoglalás: Mivel a különböző verziójú OEM eszközöket már évek óta használjuk mind az éles, mind pedig a fejlesztő adatbázisok adminisztrálására és monitorozására, így jelentős tapasztalat halmozódott fel a hatékony üzemeltetés terén. 

16:30 - 17:00

Mobil Dashboard a T-Systems-nél

Tóth Norbert, Csikós Dávid, T-Systems Mo.

16:30 - 17:00

e-Commerce kihívások, trendek és az Oracle ATG megoldásai

Deák András, BCA Hungary Kft.

16:30 - 17:00

Felhő, alkalmazások és közösségi megoldások integrációja

Petrohán Zsolt, Oracle

16:45 - 17:30

SPARC újdonságok

Timár Tibor, Oracle

Az Oracle SPARC processzorcsalád legfrissebb fejlesztéseiről számol be az előadás.

17:00 - 18:00

Kerekasztal beszélgetés: Magas rendelkezésreállás Oracle IaaS, Oracle Cloud, Pluggable Database

Moderátor: Bodnár Ádám hwsw
Résztvevők: Fekete Zoltán, Oracle; Izsák Tamás, APPWORKS; Dr. Juhász István, Debreceni Egyetem; Péntek Csaba, NI Hungary

17:00 - 18:00

Kerekasztal beszélgetés: Hol tart az üzleti intelligencia Magyarországon 2013-ban?

Résztvevők: Koncz Béla,Telekom; Antoni Soma, KSH; Bálint Csaba, Lombard Lízing; Palaczk Péter, T-Systems Mo.; Gollnhofer Gábor,Jetsol, Moderátor: Arató Bence, BI Consulting

Az előadás a BI-TREK 2013 felmérés adatai alapján bemutatja a magyar piacon jellemző BI trendeket .

17:00 - 18:00

Kerekasztal beszélgetés: Felhő alapú vállalati szoftverek - aggályok, előnyök, license, biztonság
Résztvevők: Nagy Tamás, Rába; Fischer Róbert, Alcoa; Major Gábor; Fonai Tibor; Jacsó Tamás, JETSOL;  Moderátor: Biber Attila, Oracle

17:00 - 17:30

Felhő biztonságosan

Fábián Péter, Oracle

17:30 - 18:00

Engineered Systems újdonságok

Sárecz Lajos, Oracle; Pogácsás Sándor, Oracle

17:30 - 18:00

Asztali és mobil alkalmazások fejlesztése Oracle Cloud környezetre

Nagy Péter, Oracle

19:30 - 21:00

Vacsora

21:00 - 00:00

Fogadás

2013.04.10, Szerda

Adatbáziskezelő megoldások Integráció és Konszolidáció Oracle Üzleti Alkalmazások Adatbiztonság

09:30 - 10:00

MySQL Cluster és Hadoop mint Big Data platform.

Erdélyi Ernő, Component Soft Kft.

A Big Data rendszerek kapcsán divatos dolog egyből a NoSQL adatbázisok és a Hadoop párosítására gondolni. Pedig létezik egy kiforrott, számos nagyméretű és feladat kritikus telekommunikációs, web-kereskedelmi és szociális hálós referenciával rendelkező adatbázis, amely egyszerre nyújtja az SQL felhasználó barátságát és funkcionalitását a NoSQL egyszerűségét és gyorsaságát és mindezt 99,999%-os rendelkezésre állás mellett! Az legújabb verzió pedig már a Hadoop-pal is jól párosítható, megvalósítva egy komplett Big Data alkalmazás adatgyűjtési és valós idejű analízis funkcióit, miközben hatékonyan képes továbbítani az adatokat a masszívan párhuzamos Hadoop rendszer utólagos analízis funkciói számára. Ez a MySQL Cluster, amely méltán kap egyre nagyobb figyelmet a Big Data projektek tervezésénél és kivitelezésél.
Az előadás bemutatja a MySQL Cluster architekturáját, a tavaly megjelent 7.2-es verzió funkcióit és az idén megjelenő 7.3-as újdonságait. A prezentációt néhány nagyméretű külföldi Internetes alkalmazás mellett az egyik legnagyobb telekommunikációs gyártó Magyarországon (is) fejlesztett és nagyméretű MySQL Cluster-t használó termékének ismertetése zárja.

09:30 - 10:00

MAVIR SOA integráció bevezetése fájdalommentesen

Ökrös Péter, Astron Informatikai Kft.

A MAVIR a sok belső és 6 ország IT rendszereit, nemzetközi szabványokat érintő integrációjához az Oracle SOA Suite termékét választotta. Bemutatjuk a bevezetés és üzemeltetés több, mint egy éves tapasztalatait: - Kommunikáció legacy rendszerekkel, SOA adapterekkel - Különböző üzenetverziók kezelése, routolás, transzformáció - Security management Megemlítjük még a kihívásokat, az üzemeltetési tapasztalatokat, méréseket, a logolás, távoli felügyelet megoldásait, valamint a tervezett fejlesztéseket

09:30 - 10:00

Az adatbázis-biztonság fokozása: audit, SQL szűrés, titkosítás

Fekete Zoltán, Oracle

Az előadáson a következő kérdésekre kap választ. Hogyan emelhetjük Oracle Database-eink biztonsági/védettségi szintjét? Mik a legjobb gyakorlat által javasolt módszerek, eljárások, eszközök? Hogyan lehet megelőzni a külső és belső támadásokat, például az SQL injection-t? Miként tudom megelőzni az adatszivárgást? Hogyan lehet auditálni/logolni akár az összes adatbázisomat?

10:00 - 10:30

iWiW - Oracle Database Appliance migráció

Stahl István, MSCI

Miként történt meg az iWiW adatbázis upgrade-del egybekötött Oracle Database Appliance-re migrálása.  A migráció egyik leginkább érdekes kérdése az volt hogy miként lehet egy Database 10g Data Guard fizikai standby adatbázist telepíteni az Oracle Database Appliance-re, hogy switchovert követően az ODA-n lehessen upgrade-elni, majd élesben indulni (ODA/RAC/ASM).

10:00 - 10:30

Komplex Alkalmazás tervezés SOA környezetben

Vágó Balázs, Oracle

A prezentáció a SOA alapon megvalósuló projektek különböző nézeteit ismerteti. Tervezési nézeten keresztül mutatja be a nagy vállalati környezetben SOA megvalósítási projekt előtt elvégzendő tervezési
feladatokat. Megvalósítási nézeten keresztül a szolgáltatások teljes életciklusát. A bemutató célja, hogy különböző dimenziókon keresztül átfogó képet nyújtson a SOA tervezési és implementálási feladatokról. 

10:00 - 10:30

Holding pénzügyi folyamatainak Oracle e-Business Suite alapú támogatása

Zsigmond Melinda, Waberers;  Magyar Zoltán, Juhász Beáta, Innovent Tanácsadó Kft.

Egy holding formában működő nagyvállalat pénzügyi folyamatainak támogatása, az alábbi feladatok terén: Többszervezetes működés, Központi partner-törzs, Konszolidáció, Lízing ellenőrzés, Euró átállás 

10:00 - 10:30

Identity Management a felhőben?

Egerszegi Krisztián, Compliance Data Systems Kft. 

A belső támadások elleni védekezés egyik hatékony módja a központi jogosultság- és felhasználó kezelés egy Identity Management rendszer bevezetésével, amellyel folyamatosan és pontosan fenntartható és kialakítható a felhasználói jogosultságok és hozzáférések kívánt állapota, valamint nyomon követhetőek a bekövetkezett változások, kiemelten figyelve ezek jogos vagy jogtalan változtatására. Előadásunkban a napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő felhőalapú IT rendszerek esetén vizsgáljuk, hogy eb

10:30 - 11:00

„ Segítség, összementem!" - Egy adattárház története a kezdetektől a SuperCluster-Exadata rendszerig

Kránicz László,OTP Bank Nyrt.

Hogy lesz egy banki adattárház óriásból „ porszem" (por sem)? Persze, mint minden mesében, ebben a történetben is lesznek apróbb túlzások, nagyot mondások. Kételyek, csalódások, megoldások, tévutak és a legvégén, mint a mesében boldogan élnek,... míg nem jön egy bejelentés egy új csodáról.
Egy adattárház fejlődését általában jól mutatja a méret dinamikus növekedése. Mi a fejlődés további útja, ha növekedése „ megáll", illetve ha egy jóval hatékonyabb tömörítést tudunk használni a fizikai méret csökkentésére?  Egy 10 éve született banki adattárház költözése hagyományos architektúráról a sokat emlegetett Oracle SPARC SuperCluster-Exadata  környezetbe.

10:30 - 11:00

Oracle Fusion Middleware bevezetése a Postán

Agárdi Gyula, Magyar Posta

A Posta 2012-ben még arról számolhatott be, hogy alkalmazás integráció megvalósításához, megfelelő eszköz kiválasztását végezte. Most beszámolhatok arról, hogy a kiválasztás eredményeként sikeresen bevezetésre került az Oracle Fusion Middleware, és egyre több szolgáltatás valósul meg a felhasználásával. Közben új szemléletet is hozott a postai külső-belső szolgáltatások fejlesztésében.

10:30 - 11:00

„Oracle injekció” – Oracle EBS bevezetés egy nemzetközi nagyvállalatnál

Tóth István, TEVA

10:30 - 11:00

Biztonságosabb mobil alkalmazások

Fábián Péter, Oracle 

Az előadás bemutatja, hogyan lehet az Oracle web access management megoldását kiterjeszteni mobil platformon futó alkalmazásokra,
ezáltal a különböző csatornák (web, mobil) felhasználóinak egységes kezelését, authentikálását, egyszeres beléptetését, auditálását.
Az előadás kitér arra is hogy hogyan lehet az Oracle megoldásaival social login-t (pl Facebook, Google) felhasználni alkalmazásainkban.

11:00 - 11:30

Kávészünet

11:30 - 12:00

E-Irattár rendszer fejlesztése Oracle APEX-ben

Tajti Tibor, Eszterházy Károly Főiskola; Somogyi István, QNSZT Kft.

 

Egy komplex iratkezelő rendszer fejlesztésén vagyunk túl a First Line Experts Kft. megbízásából Oracle Application Express platformon (APEX). Az APEX hatékony megoldás rövid, rapid fejlesztésekhez. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy egy ingyenes eszköz mennyire lehet hatékony komplex rendszer építésére. Erre a kérdésre próbálunk válaszolni a projekt során szerzett tapasztalataink alapján.

11:30 - 12:00

Egységes ügyféltörzs SOA architektúrában

Lengyel Sándor, Clarity Solutions

Hogyan vezethetünk be egységes ügyféltörzset gyorsan, hatékonyan úgy, hogy: •illeszkedjen a már meglévő architektúrába; •megfelelően kapcsolódjon a back-end (legacy) és a front-end rendszerekhez egyaránt; •minél kevesebb fejlesztésre legyen szükség a legacy rendszerek esetében; •támogassa a többlépcsős bevezetést, és a háttérrendszerek folyamatos, lépcsőzetes bekapcsolódását; •csökkentse a projekt függőségeit a többi rendszer fejlesztési feladataitól; •a nagy mennyiségű (több millió) ügyfélrekord feldolgozása beleférjen az éjszakai batch feldolgozásba; azaz műhelytitkok egy pénzügyi IT szolgáltató boszorkánykonyhájából…

11:30 - 12:00

Hyperion Pénzügyi konszolidációs alkalmazás támogatás multinacionális vállalat számára

Palaczk Péter, Fekete Gyula, Szekeres Géza, T-Systems Mo.

11:30 - 12:00

Biztonságos alkalmazások fejlesztése

Schäffer Krisztián, The Cloudbreaker Company

Az alkalmazásbiztonság egyre nagyobb szeletet kap az információbiztonság tortájából, ehhez a változáshoz pedig alkalmazkodni kell: a hagyományos határvédelmi megközelítés nem ad megfelelő választ a magas szintű protokollok, a gazdagabb egyedi funkcionalitás és az egyre vastagodó böngészőkliensek által felvetett problémákra.
Az előadásban áttekintjük az alkalmazásbiztonság alapjait a követelményspecifikációtól az üzemeltetésig, és megvizsgáljuk, milyen szemléletbeli és szervezeti változásokra van szükség a megvalósításhoz.

Adatbáziskezelő megoldások Integráció és Konszolidáció Oracle Üzleti Alkalmazások Adatbiztonság

12:00 - 12:30

Mérésadatgyűjtő és elemző rendszer terve Oracle Database Appliance alapon

Dr. Szemes Péter Tamás - Debreceni Egyetem; Szabad Miklós, Xperteam Zrt.

 

A technológiai fejlődésnek ezen a fokán, képesek vagyunk szimulálni és mérni az egyes gépek és berendezések jellemzőit, azok viselkedését akár normál, akár extrém körülmények között. A mérések során számtalan érzékelő berendezést alkalmaznak a mérnökök és a kutatók, melyek a vizsgálatok, kísérletek alatt nagy mennyiségű adatot szolgáltatnak a vizsgálat tárgyáról.

A mérési adatok esetében a mérnökök leginkább azzal a problémával küzdenek, hogy a nagy mennyiségű mérési adathalmazt, hogyan tárolják le validált módon, úgy, hogy az a későbbiek során hatékonyan elemezhető legyen. A problémát tovább növeli, hogy sok esetben a méréssorozat egyszeri, többé nem vagy csak igen nehezen megismételhető. A problémára az adatbázis opcióinak lehető legteljesebb kihasználása és a korszerű adattárház technológia jelent megoldást.

A tanszék kérése alapján, a jelenleg forgalomban levő Oracle hardver és szoftver eszközök felhasználásával összeállítottuk azt a célrendszert, mely az elvégzendő adatgyűjtési, szimulációs és adatelemzési feladatokat az egyetem szakemberei által kívánt módon képes elvégezni. Azért érezzük előremutatónak az együttműködést, mert az Oracle technológiának ez egy merőben új felhasználási területe. A jövőben várható, hogy a műszaki területek egyre inkább igényelni fogják az integrált gépek és az adatbázis technológia lehető legteljesebb alkalmazását a napi munkájukhoz. A célrendszer megvalósítására a Debreceni Egyetemmel közösen indultunk egy Európai Uniós pályázaton a GOP keretében, melyen támogatási összeget nyertünk el a megvalósításhoz.

12:00 - 13:00

Kerekasztal beszélgetés: SOA projektek bevezetéseinek tapasztalatai, buktatói

Moderátor: Petrohán Zsolt

Vágó Balázs, Oracle;

Lengyel Sándor,  Clarity Solution

12:00 - 12:30

Termelés tervezés magasfokon. Termeléstervezési stratégiák és megvalósításuk JD Edwards rendszerben

Szamos Dániel, DKG-EAST Zrt.

12:00 - 12:30

Információbiztonsági szabályozás ma és holnap Magyarországon

dr. Krasznay Csaba, HP

A kiberbiztonság az egyik legfontosabb biztonságpolitikai kérdéssé vált a világon és Magyarországon is. Ez magával hozza az információbiztonság (újra)szabályozásának igényét is. Az előadás bemutatja, milyen erőfeszítéseket tesz Magyarország kormánya a kibervédelem megteremtéséért, milyen stratégiák és jogszabályok vonatkoznak az informatikai védelemre, és ez mennyiben érinti az üzemeltetőket, fejlesztőket, szállítókat.

12:30 - 13:00

Oracle Database stratégia: következő lépések, következő verzió

Fekete Zoltán, Oracle Hungary

Az Oracle Database 11gR2 immár 3,5 éve jelent meg, érdemes mindenkinek upgrade-elnie a korábbi verziókról.
Merre fejlődik tovább az Oracle Database, mik a főbb irányok, milyen új előnyök várhatók?
Az előadás az Oracle Database stratégiájáról, fejlődési irányairól szól. Témái: a konszolidáció eszközei, pluggable adatbázisok, adatbázis biztonság,  a tárolási költségek csökkentése, tesztelés, gyorsulás, stb.

12:30 - 13:00

Automatikus adóbevallás az EBS-ből

Varga Péter,EPAMEDIA Hungary Zrt.;  Zalánfi Gabriella, First Line

12:30 - 13:30

Kerekasztal: Információbiztonsági szabályozás Magyarországon

Moderátor: Kristóf Csaba, biztonságportál.hu Résztvevők: Egerszegi Krisztián, Compliance Data Systems Kft.; Fábián Péter, Oracle; Horváth Gergely Krisztián, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő; Krasznay Csaba, HP; Papp Péter Kancellár; Schäffer Krisztián, cloudbreaker.co  

Patch management támogatása / sebezhetőségek kezelése az Oracle szemszögéből.

13:30 - 14:30

Ebéd