Szakmai támogató

Oracle

2014.03.24, Hétfő

JAVA konferencia Workshop Oracle ERP konferencia Chief Architect Club

12:30 - 13:00

Regisztráció

13:00 - 13:30

Oracle EBS dilemmák. GE standard vs Budapest Bank standard

Slezák András, e-Finance leader, Budapest Bank - GE Capital International

A Budapest Bank Zrt a General Electric leányvállalataként számos az anya vállaltban történt szervezeti átalakulást élt meg.

Előadásomban a változások hatásait, a mindenkori standardoknak való megfelelés nehézségeit, annak tapasztalatait szeretném megosztani.

13:30 - 14:00

Regisztráció

13:30 - 14:00

Regisztráció

13:30 - 14:00

R12 bevezetés egyetemi környezetben

dr. Remzső Tibor, Informatikai igazgató, BME

A Budapesti  Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oracle alapú gazdálkodási rendszerének (MGR) fejlesztése R11 alapon indult 2008-ban. Megismerve az R12 előnyeit – elsősorban a pénzforgalmi és üzemgazdasági szemléletű könyvvezetés kezelésében —, már a projekt korai szakaszában elkezdtük az R12-re való áttérést. Az előadásban röviden ismertetjük a projekt legfontosabb lépéseit, a megvalósított alapvető rendszerelemeket, külön kitérünk a legutóbbi időszakban az új számviteli rendszerre történő átállást támogató új rendszermegoldások fejlesztésének problémakörére.

13:30 - 15:00

Regisztráció

14:00 - 14:30

JavaEE Application Security - Minden, amit az alkalmazásbiztonságról a fejlesztőknek érdemes tudni.

Schaffer Krisztián, security analyst, Cloudbreaker Company

A Java platform erős eszközöket ad a biztonságos szoftverek fejlesztéséhez, vannak azonban olyan területek, amelyeket a platform szolgáltatásai nem tudnak lefedni. Az előadás technikai jellegű demo lesz, ahol megláthatjuk, hogy egy naívan implementált szoftver a legátgondoltabb hozzáférés-kezelés és akárhány bites kulcsok ellenére is másodpercek alatt a támadók martalékává válhat.

14:00 - 15:00

Database 12c újdonságai

Kerepes Tamás, oktató, Oracle University 

14:00 - 14:30

Az SLA szerepe és testreszabhatósága az r12-ben

Nemes Péter, NI Hungary Kft.

Az r12 egyik nagy újdonsága a Subledger Accounting (SLA) bevezetése volt. Előadásomban bemutatom, hogy ez a szabályvezérelt könyvelési motor hogyan változtatta meg a rendszer működését, és cégünk hogyan használja ki az általa nyújtott rugalmasságot és testreszabhatóságot.

14:30 - 15:00

JavaSE 8 újdonságok

Elek Márton, DPC Consulting Kft

Majd három év fejlesztés után 2014 márciusban új Java verzió kerül kiadásra.

Az kissebb  nyelvi változtatások, és API frissítések mellett ebben a verzióban jelennek meg többek között a régóta várt Lambda kifejezések is, ami miatt ez a frissítés igazi mérföldkő, talán csak a Java 1.5 megjelenéséhez mérhető, amikor az annotációk és generikus típusok kerültek bele a nyelvbe.

Az előadásban áttekintjük, hogy milyen új API-kat és nyelvi elemeket hoz a Java 8. Részletesen megnézzük, hogy mit tudnak és hogyan működnek a Lambda kifejezések. És hogy az új nyelvi elemek segítségével hogyan terjesztették ki a Java meglévő API készletét.


Elek Márton. Több mint 15 éve foglalkozik a Java nyelvvel és ez idő alatt szinte minden formájával dolgozott: a magas rendelkezésre állású, elosztott, Enterprise Java rendszerektől, a webes alkalmazásokon át, a standalone, többszálú, low-latency platformokig.

14:30 - 15:00

Hogyan működik a Tax Engine (R12)

Bihari Tibor, NI Hungary Kft.

15:00 - 15:30

JavaEE 7 újdonságok

Varga Péter, tanácsadó, DPC Consulting Kft.

15:00 - 16:00

EJB és OSB, technológiák ötvözése

Erdei Márk, oktató, Oracle University

15:00 - 15:20

Szünet

15:00 - 17:00

Ügyfelek kezelése az adattárházban: Egységes ügyféltörzs kialakítása, „Single Customer View” a dimenzionális modellekben, Viselkedési adatok és Churn analízis.

Bánné Varga Gabriella, ügyvezető, CASE Partners Kft.
Chief Architect Club előadás

Az előadás az ügyfelek adattárházakban történő kezelésének számos aspektusával foglalkozik. Először a különböző DW architektúrákban megjelenő ügyfél fogalmát és az egységes ügyféltörzs (Single Customer View) kérdéseit járjuk körbe. A megtisztított, jól struktúrált, összevont, történeti adatokat is tároló ügyféladatkör a CRM rendszernek is elengedhetetlen része. A normalizált DW rétegben kezelt „ügyfél” után a dimenzionális modellek  ügyfél dimenziójának tervezésével foglalkozunk, kiegészítve azt az SCV nézettel. Az utolsó témakör a viselkedési adatok kezelését mutatja be egy nagyon egyszerű, de hatékony „Churn” analízist támogató adatpiac modellel.
Az architektúrális, magasabb szintű kérdések mellett számos, valós projektben alkalmazott, ugyanakkor általános modellen tárgyaljuk a felvetett kérdéseket.

15:20 - 15:50

Oracle EBS R12 verzióváltó projekt tapasztalatai a Rábánál

Nagy Tamás, IT vezető, Rába
Baranyay Péter, Oracle ERP tanácsadó, T-Systems

 A RÁBA Nyrt. 2013-ban EBS 11.5.10.2 verzióról technikai verzióváltással EBS 12.1.3-ra váltott. A rendszerben 21 modult használ 3 külső alkalmazással integráltan a Rába csoport 3 gyártó kft-je és a Rába holding. 2014-ben minden modul és kapcsolódó rendszer sikeresen elindult az új R12 verzióban.

15:30 - 16:00

Az Apache Maven élete és halála

Cservenák Tamás, Sonatype // Nexus fejlesztő

Az Apache Maven keletkezése (2001.), majd újjászületése (2005.) óta hosszú utat tett meg, sok fejlesztőt "térített" meg. Napjainkban tényleg kevés Java developer van, aki nem hallott az Apache Maven-ről. Sajnos, a projekt körül a hosszú csend után (Maven 3 release, 2009 vége) a port az alapító, Jason van Zyl kilépése, és a kulcsfontosságú Aether fejlesztőjének kilépése kavarta fel. Merre tart a projekt és a megvalósítás jelenleg?

15:50 - 16:10

Megelőző szemléletű támogatás - E-Business Suite-hez

Gruhala Izabella, support üzletágvezető, Oracle

Tűzoltás, vagy megelőzés? - A napi rutin csapdája a reaktív probléma bejelentés és kezelés, ami sok időt, energát emészt fel. Pedig megelőző szemléletű támogatással a problémák fele elkerülhető. Előadásomban be fogom mutatni az E-Business Suite termékek proaktív támogatását segítő Információs Központot, az upgrade, és karbantartás tanácsadó eszközöket, az időszaki zárási segédletet, a közösségi oldalakat - hogy ne a tűzoltásról szóljanak a mindennapok

16:00 - 16:30

Continuous Delivery: Problémák és megoldások

Viczián István, vezető fejlesztő, IP Systems

 

A Continuous Delivery bevezetése nagyvállalati Java környezetben fejlesztett, több modulból álló alkalmazás esetén nagy kihívást
jelenthet. Gondoljunk csak a branchek használatára, az Ant korlátolt képességeire, a Maven SNAPSHOT és repository kezelésére, a release pluginra, az adatbázis séma verziózására, vagy akár az integrációs teszt esetek sebességére. Előadásomban ezen problémás részeket igyekszem azonosítani, és alternatív megoldási javaslatokat adni. Nincsenek általános igazságok, a Continuous Delivery egy szemléletmód, folyamatos tanulás és fejlődés.

Viczián István Java megszállottként agilis fejlesztésekben vesz részt, hisz a teszt vezérelt fejlesztésben és a Continuous Deliveryben, oktat, blogot ír, és segédkezik rendezvények szervezésében. Jelenleg a gamification és az IoT érdekli.

16:00 - 17:00

Cloud menedzsment

Kovács Ágnes, vezető tanácsadó, Oracle

16:10 - 17:00

Kerekasztal - R12-es előnyei

Balázs Rita (Chello), Bihari Tibor (NI), Nemes Péter (NI), Csajbók Attila (Konzorcia)

16:30 - 17:00

Android és JavaEE: légy REST!

Auth Gábor, senior architect

Ha Android platformról szeretnénk egy Java EE 7 alapú kiszolgálóval
kommunikálni, akkor elméletileg sok a lehetőségünk, hiszen mind a két
oldalon Java van. Gyakorlatilag egy mocsaras és ingoványos területen kell
felépítenünk a kommunikáció gyenge várát, mivel a közös nyelv ellenére a
két platform pont annyira különbözik egymástól, hogy ne legyen egyszerű a
dolgunk.


Auth Gábor főállását tekintve az utóbbi hat évben Java fejlesztőként
dolgozott, amelyet hét évnyi középiskolai programozás oktatás előzött meg.
Jelenleg IT Architect egy pénzintézetnél, de a háta mögött már 10 évnyi
Java fejlesztői tapasztalat van, s a rendszergazdai vagy üzemeltetői
feladatok se idegenek tőle. Hét éve hozta létre a http://www.javaforum.hu
portált, azóta több-kevesebb sikerrel terelgeti a portál köré épült Java
közösséget.

19:30 - 21:00

Vacsora (csak szállóvendégeknek)

21:00 - 23:00

Fogadás

2014.03.25, Kedd

09:30 - 09:45

Köszöntő

dr. Magyar Gábor elnök, HOUG

09:45 - 10:00

Köszöntő

Reményi Csaba, ügyvezető igazgató, Oracle

10:00 - 10:30

Banki innováció válság idején

Foltányi Tamás, vezérigazgató-helyettes, FHB

10:30 - 11:00

A jövő vállalatai és technológiái

Ragoncsa Géza, vezérigazgató-helyettes, T-systems

11:00 - 11:20

Kávészünet

11:20 - 11:50

Eligazodni a szolgáltatások és adatok özönében

Tóth Csaba, vezető architekt, Oracle

11:50 - 12:20

Integrált célrendszerek Oracle alapon a Salzburgi Egyetemen

Florin Guma, CIO, University of Salzburg (angol nyelvű előadás)

The university decided to redesign its data center to achieve more reliability and computing power while also improving energy efficiency by over 50%. We developed a state of the art data center by restructuring the previous architecture and analyzing the newest available technologies. We then concluded that the most appropriate way to approach the project was to view our IT as one versatile system, and thus decided to work with business partners who shared this vision. Thats when ORACLE approached us about EXADATA.

We quickly discovered that this is the most suitable system to build a service platform on for all of our database driven applications, including our information system for student and course administration. Exadata fits beautifully into this concept, particularly with its' ability to combine a wide range of systems that would normally require standalone platforms such as database software, database servers, storage and access protocols. Exadata delivered more than the sum of those components, allowing us to transform our low energy-to-computing-power ratio into a streamline, efficient and powerful system.

While working on that project, we kept a close eye on the development of cloud computing. We chose to move forward by building a complete BI infrastructure and expanding the existing EXADATA with an EXALOGIC system. We are now able to run applications and databases in an 'elastic environment' of sorts, allowing us to allocate computing resources dynamically and without interruptions. Today, users at the University are very pleased to discover that the core applications that now run on ORACLEs engineered systems are 3 times faster than they were before. Thus, in addition to the database servers, we were able to replace most of our application servers, while also lowering energy consumption by more than 60%. If you do the math and consider computing power, energy, the man hours of systems engineers, etc., basically a CAPEX/OPEX calculation we've gotten astonishingly positive results.

12:20 - 13:00

Az első magyar autóversenyző, aki FIA világbajnoki futamon győzelmet aratott

Michelisz Norbert

Michelisz Norbert, az első magyar autóversenyző, aki FIA világbajnoki futamon győzelmet aratott, 1984. augusztus 8-án született Mohácson. Michelisz Pécstől nem messze, Himesházán nőtt fel. Már gyerekkorában érdeklődni kezdett az autóversenyzés iránt, de az akkori anyagi lehetőségek nem engedték meg számára, hogy professzionális sportkarriert kezdhessen építeni.

13:00 - 14:00

Ebéd

Adatbáziskezelő megoldások szekció Integráció és konszolidáció szekció CRM/Customer Experience

14:00 - 14:30

Tippek és trükkök- Másfél év üzemeltetési tapasztalatai Exadata környezetben

Bényi Tamás, előadó, ORFK Számítástechnikai Központ 
Kovács Ágnes, vezető tanácsadó, Oracle

Tartalom címszavakban: - IB alhálózat definiálása nagy tömegű adat mozgatásához adatbázisok között - biztonsági kérdések - a centralizáció előnyei és hátrányai - clusterware - mentés - management és OMS

14:00 - 14:30

A nagy költözés, IAS - WebLogic

Czéh Richárd, K&H Bank
Radványi Ákos, Oracle
 

 

14:00 - 14:30

Like, Comment, Share…. Az ügyfél-élmény üzleti jelentősége.

Blahut Boglárka, sales director of CRM solutions, Oracle

14:30 - 15:00

Extended RAC a kormányzati informatikában - E-Útdíj és Online Pénztárgép adattárház projekt az adatbázis szemszögéből

Mészáros Dezső, iCell
Fehér Lajos, szakértő, Omnit Solutions

- E-RAC technológia általános bemutatása a két projekten keresztül
- E-Útdíj projekt adatbázis oldali kihívásairól
- E-Útdíj E-RAC telepítés és üzemeltetési tapasztalatok

14:30 - 15:00

SOA alapú integrációs platform az MVH-ban

Jenei István, Informatika igazgató, MVH 

14:30 - 15:00

CRM fentről és lentről

Jelinek Tamás, projektvezető, Groupama Garancia Biztosító Zrt.

Blastik Mátyás, CRM kompetenciaközpont vezető, Mortoff Kft.

A CRM rendszereket a vállalat felsővezetői veszik meg, de felhasználók töltik meg adatokkal. A CRM rendszer üzleti értéke a bevitt adatok mennyiségén és minőségén, majd azok egyéni és magas szintű kihasználásán alapul. Ezen tényezők javítására számos hard és soft eszköz áll rendelkezésre, melyeket úgy lehet sikeresen alkalmazni, hogy mindkét felet érdekeltté tesszük a közös célok elérésében. Előadásunkban arra világítunk rá, hogy a vezetők elvárásai (pl. riporting, előrejelzések, hatékonyságjavítás stb.), illetve az operatív felhasználók igényei (pl. egyszerű, gyors, rugalmas rendszerhasználat) sikeresen illeszthetőek össze, hiszen ez a hosszút távú sikeres CRM működés alapja.

 

15:00 - 16:00

Kerekasztal

moderátor: Bodnár Ádám, HWSW
Lányi Árpád, Webváltó
Csíki Ádám

Adatbázis konszolidációDatabase as a Service, Multitenant
Migráció Oracle Database-re és upgrade

15:00 - 15:30

Ami az online pénztárgépek mögött van

Vágujhelyi Ferenc, Informatikai elnökhelyettes, NAV

15:00 - 15:30

Hatékony ügyfélkezelés megváltozott üzleti környezetben a JCDecaux Hungary Zrt-nél

Szelei Szilárd, Co-CEO, JCDecaux Hungary Zrt.
Dobosi Pál, üzletág vezető, First Line Experts Kft.

-        Integrált CRM megoldás a médiapiacon
 
-        A banki és telekommunikációs cégeknél rég megszokott CRM rendszert hogyan szabta testre a világ vezető outdoor médiavállalata Magyarországon, annak érdekében, hogy a hazai és nemzetközi ügyfelekről minél szélesebb körű információval rendelkezzen.
 

15:30 - 16:00

Címtártól a SOA-ig

Kovács Csanád, Oracle Expert, UPC Magyarország Kft.

Az előadás arról a technológiai fejlődésről ad egy rövid áttekintést, ahogy a UPC Magyarország Kft informatikai életében megjelent a Middleware termékcsalád.
Az itt bevezett Identity Management egyes komponensei (OID, OAM, OIF), valamint az alkalmazás vonalon felvonultatott Weblogic, OSB és BTM termékek kiválasztásának és bevezetésének tapasztalait  taglalja röviden.

15:30 - 16:00

Integrált Kampánymenedzsment Rendszer kialakítása

Bíró Dávid, OTP Bank Nyrt.

Kakas Gábor, IT-Projektmanager OTP Bank Nyrt.

Szeretnénk átfogó képet adni az OTP Bank Nyrt.-nél működő Integrált Kampánymenedzsment Rendszerről (IKR).

Az IKR-t az Oracle Siebel Marketing termék Campaign Management 8.1 moduljával valósítottuk meg, egy OMO migrációt követően, a meglévő Tranzakciós Adattárházunk CRM adatpiacára építve.

A technikai megoldások bemutatása mellett áttekintésre kerül majd az üzleti folyamat is, mely a kampány igény rögzítésétől az egyes csatornákon történt ügyfél reakciók visszaméréséig tart.

16:00 - 16:30

Kávészünet

16:30 - 17:00

Oracle szoftverkonszolidáció a gyakorlatban - Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Oracle adatbázis konszolidációja Exadata Database Machine-en

Darvas Gábor, informatikai főosztályvzető, OTH
Szabad Miklós, vezérigazgató-helyettes, Xperteam Zrt.

Az előadás első része bemutatja, hogy a gyakorlatban milyen lépései vannak egy szoftverkonszolidációs folyamatnak, a felmérést megelőzően és a felmérés alatt melyek az ügyfelek leggyakrabban előforduló problémái. Az előadás második részében az OTH részéről elhangzik hogy milyen okok miatt döntöttek az Exadata Database Machine megvásárlása mellett, és szó lesz az OTH  eddigi tapasztalatairól és a jövőbeni elképzeléseiről.

 

16:30 - 17:00

Üzleti folyamatok mérése, monitorozása a Magyar Telekomnál

Csikós Dávid, Hermann Péter, T-Systems

16:30 - 17:00

CRM képzés a Magyar Telekomnál az UPK megoldással

Vásárhelyi Ferenc, Professional Trainer, Magyar Telekom

 

„Az előadás során bemutatásra kerülnek az új CRM rendszeroktatással kapcsolatosan felmerülő nehézségek, illetve azok kezelése. Vállalatunknál az Oracle UPK alkalmazása támogatja az indulást, amely segített az erőforrás felhasználás optimalizálásában és egy magasabb színvonalú oktatást tett lehetővé.”

17:00 - 17:30

Hibrid modellek adattárházakban, azaz 3NF és dimenzionális struktúrák együttes alkalmazása az elemi adatok szintjén

Bánné Varga Gabriella, ügyvezető, CASE Partners Kft.

Az elterjedt adattárház architektúrák (első szinten integrált elemi adatok 3NF vagy elemi adatok rögtön dimenzionális formátumban) mellett vegyes megoldások is elképzelhetőek, ahol a 3NF modellre “ráépítjük” a dimenzionális elemeket is. Az előadásban áttekintjük, hogy mi az előfeltétele egy ilyen “Janus arcú” megoldásnak és milyen esetekben alkalmazhatjuk azt. Bemutatjuk a módszert, ahogyan a 3NF modellt “denormalizáljuk”, hogy az elemi adatok a BI rendszer számára dimenzionális szerkezetben is rendelkezésre álljanak. Tipikus eseteket ismertetünk, amikor ez a módszer alkalmazható.

17:00 - 17:30

Növekvő befektetés megtérülés és teljesítmény - az Emelt szintű támogatás eredménye

Fodor László, Oracle

Az Oracle Advanced Customer Support Services üzletileg kritikus értéknövelt támogatási szolgáltatásokat nyújt Ügyfelei számára az Oracle teljes termékcsaládjára vonatkozólag – legyen az akár Alkalmazás, Middleware, Adatbázis, Szerver, Tároló vagy Mérnöki Rendszer. 
Az előadás az első részében ismerteti az ACS üzletágat, majd ezt követően egy való életből vett mintapélda segítségével mutatja be azt, hogy hogyan aknázhatóak ki az ACS-ben rejlő üzleti lehetőségek, olyan szolgáltatások segítségével, mint például a Solution Support Center, a 7x24 órás rendszerfelügyelet, valamint a konszolidációs és migrációs projektek.

17:00 - 18:00

Megállnak-e a trendek a Lajtánál?

Kerekasztal beszélgetés a szekció előadóival

17:30 - 18:00

„Nem csak tiszta forrásból” - Adattisztaság, adatintegráció, Enterprise Data Quality

Fekete Zoltán, vezető presales tanácsadó, Oracle

Az adattisztaság kiemelt fontosságú az adatintegrációs feladatok között, ami alapja az egyértelmű, egységes törzsadatoknak, a tranzakciós folyamatoknak és jól felhasználható elemzéseknek.
Legyen szó akár személyekhez kötődő adatokról, cím tisztításról, termékekről, ügyféltörzsről, stb. az adatminőséget javító EDQ használható önmagában, továbbá az Oracle Data Integrator ELT eszközből is.
Öntsünk tiszta adatot a pohárba! :)

17:30 - 18:00

SOS rendszerintegráció az Országos Mentőszolgálatnál

Mitnyik Béla, TIGRA Kft. 

19:30 - 21:00

Gálavacsora

21:00 - 00:00

Fogadás

2014.03.26, Szerda

Adatbáziskezelő megoldások szekció Üzleti intelligencia és adattárház szekció Integráció és konszolidáció szekció

09:30 - 10:00

Oracle adatkezelési megoldások helye az Enterprise Architecture világában

Tar Zoltán, Konzorcia

 

Lassan Magyarországra is beszivárog az Enterprise Architecture. De vajon mit jelent ez az adatkezelést végző Oracle szakemberek számára?
Az előadás során termék példák segítségével próbálom bemutatni, hogy az Oracle adatkezelési megoldásai hol helyezhetőek el az EA világában.

09:30 - 10:00

Kontrolling támogató rendszer bevezetése a NISZ-ben

Szalontay Gyöngyi, NISZ,  Szabó Gábor R&R

A NISZ Zrt. teljes körű IT és Telco szolgáltatást nyújt szigorú kontrolling felügyelettel. Ez hét kontrollinges és könyvelési dimenzió monitorozását, a költséghely-szintű tervezést, valamint a szervezeti változások nyomon követését is magában foglalja. Olyan OLAP típusú rendszert kerestünk, amelyben a modellezés, adatfeldolgozás, elemzés és tervezés Excel-szerű kezeléssel, számottevő fejlesztői beavatkozás nélkül valósítható meg. Az R&R Software Oracle Essbase-el oldotta meg a feladatot.

09:30 - 10:15

Oracle BPM megoldásai

 Petrohán Zsolt, Vezető tanácsadó, Oracle Hungary

Az előadásban bemutatásra kerül az Oracle teljes BPM ajánlata, kapcsolatai más FMW termékekkel. 
Az előadásban nagy hangsúlyt kapnak az Oracle BPM egyedi tulajdonságai párba állítva a BPM elvárásokkal.

10:00 - 10:30

Performance tuning esettanulmány – avagy átvágni a gordiuszi csomót

Szalóki Zsolt, Lead Database Engineer, Lufthansa Systems

“Az előadás a Lufthansa légitársaság Check-In rendszerét támogató adatbázis tuningolásáról szól. Az adatbázis egy 11R2 Dataguard rendszer, amin egy switchover után megnövekedett az I/O wait-ek száma. Ezen az esettanulmányon keresztül szeretném bemutatni a “Direct path read” és a “Cardinality Feedback” képességeit az Oracle adatbázis kezelőnek, illetve az I/O wait-ek eliminálásának folyamatát.”

10:00 - 10:30

,,A méret a lényeg" az Exalytics munkában

Kiss György, Senior Oracle BI Developer, Informatix

Megbízónk az Oracle egyik nagy partnere, és természetesen az Oracle Engineered Systems technológia egyik nagy felhasználója is. Projektünk során Exadata/Exalytics környezetben kell BI rendszert implementálnunk. A mi feladatunk az Exalytics oldal implementálása, beleértve az OBIEE fejlesztést, a Times-Ten cache konfigurálást, tudva, hogy egyetlen adatpiac 50TB méretű. Természetesen ezek az extra méretek körülmények nem várt problémákat is okoznak. Ezekről szeretnénk beszélni.

10:15 - 11:00

Támogatási folyamat Oracle BPM-mel

Riba István, Intalion

10:30 - 11:00

SQL és PLS/QL újdonságok az Oracle Database 12c-ben

Czinkóczki László, Oracle

Az Oracle Database 12c kétség kívül legnagyobb újdonsága a Multitenant opció. 
Az SQL területén is ehhez a témakörhöz kapcsolódnak a legfontosabb újdonságok.
Számos  változás volt az objektumok létrehozásával és módosításáva kapcsolatosan. 
Az előadáson szó lesz a SELECT utasítás bővítményeiről.
A PL/SQL nyelvben számottevő finomítások jelentek meg, elsősorban az objektum szintű jogosultságok területén.
Újdonság a névtelen blokkok használata SQL utasításokban; kiterjesztésre került a logikai típusú függvények használhatósága is.

10:30 - 11:00

Flottamanagement: adatgyűjtéstől az elemzésig

Horváth László, BKK
 Dr. Szalay Zsolt, Inventure

11:00 - 11:30

Kávészünet

Adatbáziskezelő megoldások szekció Üzleti intelligencia és adattárház szekció Oracle rendszerek szekció

11:30 - 12:00

Oracle Database 12c - Multitenant

Stahl István, Database Architect, MSCI

Az Oracle Multitenant hosszú idők óta az első olyan feature amelynek implementálásához az Oracle fejlesztőinek jelentősen hozzá kellett nyúlnia az alapokhoz. Az eredmény a konszolidáció egy új formája. Miről is van szó? Mennyire kell újragombolni a kabátot? Mi a különbség az object link és a metadata link között? Mire számítsunk a jövőben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbálok választ adni az előadás keretében szakmai oldalról közelítve. Ha érdekelnek a technikai részletek – ami a tanfolyami anyagban nem szerepel -, akkor ezt ne hagyd ki.

11:30 - 12:00

Adattárház fejlesztés konfliktus nélkül?

Mihály Enikő, projekt manager, Budapest Bank
Tyukodi Péter, technical leader, Budapest Bank

Az adattárház fejlesztés szervezeti hovatartozása minden környezetben egy érdekes kérdés. E kérdésre a Budapest Bank elsődlegesen az üzleti területek érdekeit tartotta szem előtt, de párhuzamosan az IT szervezeten belül is kijelölt informatikai szempontból felelős szervezeti egységet. A két szervezet együttműködése kulcsfontosságú a siker szempontjából, beleértve a konfliktusok tudatos és megoldás orientált kezelését. Az elmúlt 6 év tapasztalata, és ezek alapján kialakított jelenleg is működő megoldás segíthet más szervezetek e téren jelentkező problémái hatékonyabb megoldásában.

11:30 - 12:00

IT hardver stratégia megszokásból?

Timár Tibor, vezető tanácsadó, Oracle

Az utóbbi évtizedben megszokottá vált a nagyteljesítményű RISC alapú szerverek tömeges cseréje “olcsó” x86 alapú szerverekre az adatközpontokban. Az okokat ismerjük és számos vállalat építi informatikai stratégiáját erre a gyakorlatra. De közben az informatika (ismét) megváltozott ...

12:00 - 12:30

Oracle Forms - Oracle Application Express: alkalmazások migrációja a jövőbe

Izsák Tamás, ügyvezető, APPWORKS

Annak ellenére, hogy az Oracle teljesen világossá tette, hogy az Oracle Forms támogatása és némi továbbfejlesztése folyamatos (9i verziótól), az új fejelesztésekhez már maga az Oracle is a Java alapú Oracle Application Development Framework-öt vagy az Oracle Application Express-t. Az Oracle Application Express előnye ebben az estben, hogy igen közel áll az Oracle Forms-hoz, hiszen mindkettő erősen PL/SQL-en alapszik. Így a korábbi Oracle Forms fejlesztők könnyen megtanulhatják az Oracle APEX alkalmazásfejelsztést, sőt a meglévő, már nagyrészt elavult Oracle Forms alkalamazásaikat egyszerűen tudják migrálni vagy újrafejleszteni a jelen kor igényeinek megfelelő webes vagy mobil eszközökön is hatékonyan működő alkalmazásokká.
Az előadás ezen lehetőségekről és megvalósítási folyamatokról ad áttekintést, miközben bepillantást nyújt az Oracle APEX gyors web- és mobilalkalmazásfejlesztési képességeibe, mellyekkel a jövő alkalmazásiat hozhatjuk létre még ma. 

12:00 - 12:30

Oracle BI Publisher egy globális biztosító szolgálatában a hazai piacon PeopleSoft alapokon

Baráth Tamás, vezető tanácsadó, e-Best Kft.

A MetLife a világ vezető biztosítási programokat, életjáradék szolgáltatásokat és munkáltatói juttatásokat kínáló társasága, amely 90 millió ügyféllel rendelkezik globálisan. A Metlife számos ORACLE megoldást használ, így a teljesség igénye nélkül: ORACLE RDBMS, PeopleSoft Financial, OBIEE, Hyperion, ORACLE Data Guard. Az előadásban a hazai és regionális PeopleSoft bevezetéshez szorosan kapcsolódó, ORACLE BI Publisher alapokon nyugvó pénzügyi riportozás tapasztalatait szeretnék megosztani.

12:00 - 12:30

SPARC T5 szerver platform bevezetés tapasztalatok a Vodafone-nál

Misku István előadása, Vodafone

Meglévő adatbázis és alkalmazás környezet átemelése T5-re, ezen belül 3 főbb téma:

Befektetés megtérülés számolása, egyéb platformok lehetőségének vizsgálata,

Architektúra tervezési megfontolások,

Migrációs tapasztalatok.

12:30 - 13:00

Valós idejű ODS GoldenGate alapokon a Magyar Telekomban

Pusztai Péter, Magyar Telekom
Medveczki György, T-Systems

Az előadás bemutatja egy Oracle Siebel alapú CRM rendszerhez kialakított Operational Data Store (ODS) üzleti előnyeit és technológiai hátterét. Az Oracle GoldenGate replikációs eszközre épülő Telekom ODS megoldásunk fontos képességei:

·        valós idejű adatbázis replikáció homogén (Oracle – Oracle) és heterogén (NonStop SQL – Oracle) adatbázisok között,

·        valós idejű riportolás az operatív rendszerek terhelése nélkül,

·        valós idejű adattörténet építése finomhangolható historizáló algoritmusokkal,

·        mentesíti az operatív rendszereket az erőforrágiényes, batch, ETL jellegű futtatásoktól.

12:30 - 13:00

Hálózati adatok elemzése Oracle BI alapon

Bakonyi Péter, ELMŰ Hálózati Kft.
Papp Imre, Geometria Kft.

 

Az ELMŰ Hálózati Kft-ben az elmúlt 15 év során hatalmas adatmennyiség halmozódott fel a térinformatikai, munkairányítási és hálózati statisztikai rendszerekben, a letárolt adatok mennyisége évről-évre exponenciálisan növekszik. A hasznos információ előhívásához az „egyszerű lekérdezések” (egy-egy adatbázisra vonatkozó szűrés, válogatás, stb.) nem elegendőek a kívánt mutatószámok képzéséhez.

A különböző lekérdezések (pl. SQL kifejezések) eredményeként előállított adattáblák szakértői szinten valóban hasznosak lehetnek bizonyos elemzésekhez, azonban vezetői szinten ez nem elegendő; az adatok prezentálása csakis feldolgozott formában, grafikonok, diagramok, illetve térkép alapú megjelenítési módok révén képzelhető el, amik a stratégiai döntések, valamint rövid és középtávú tervek elkészítése esetén is egyszerűbb áttekinthetőséget biztosítanak, mint a hosszú táblázatok. A mind mennyiségében mind minőségében újszerű feladatokkal csak új eszköz, az ELMŰ Hálózati Kft-ben bevezetett Oracle BI alapú ASTRA rendszer alkalmazásával tudunk lépést tartani.

12:30 - 13:00

Tíz meglepően hatékony Sun/Oracle technológia

Végh Károly,  Oracle

Jörg Möllenkamp méltán híres 'Less known Solaris features' könyvétől inspirálva gyűjtöttem össze néhány kevésbé ismert, ám annál meglepőbb hatékonyságú Sun/Oracle Hardware technológiát. Beszélni - de inkább mesélni - fogok például a cache hierarchiáról mai processzorokban, az InfiniBand lényegesen kisebb késleltetésének miértjéről az Ethernethez képest, teljesítmény kategóriákról ahol a tape technológia maga mögött hagyja az SSDket, az overheadmentes virtualizáció üzleti aspektusairól, hogy hol használjunk FairShareSchedulert veszteségmentesen CPU teljesítményt overcomittelni, illetve hogy miért van manapság még mindig szükség swap-re.

13:00 - 14:00

Ebéd

13:00 - 14:00

Ebéd

Üzleti intelligencia és adattárház szekció Oracle rendszerek szekció Adatbiztonság szekció

14:00 - 14:30

Adattárház hatékonyságnövelés - redundancia csökkentés az adattárházak világában

Frunza Zsolt, projektvezető, T-Systems

Az információ robbanás korában felértékelődik a szervezet információs vagyona, minőségi jellemzőinek ismerete és tudatos használata. Ezek közül a jellemzők közül az egyik legfontosabb, és a legjobban mérhető a redundancia. A redundancia csökkentéssel a felhasznált informatikai erőforrások válnak jobban menedzselhetővé, hatékonyabbá. Az előadás bemutatja a T-Systems Redundancia menedzsment koncepcióját, módszertanát és keretrendszerét, melyek segítségével kezelhetővé – láthatóvá, tervezhetővé és felszámolhatóvá – tesszük az adattöbbszörözéseket.

14:00 - 14:30

Hatékony belépő szintű adatbázis megoldás, Oracle Database Appliance

Rubicsek László, OTP Faktoring
Makár Zénó, System engineer, Invigor

 

Az Oracle Engineered Systems termékcsaládjának belépő szintű eszköze, az Oracle Database Appliance immár a harmadik generációnál tart, és hazánkban is több helyen bizonyította létjogosultságát. A termék életútjának, és az X4-2 verzió újdonságainak áttekintése után gyakorlati oldalról is megvizsgáljuk az eszközt (installáció, konfiguráció, frissítések). Az előadás második részében az OTP Faktoring kollégái ismeretik tapasztalataikat.

14:00 - 14:30

Megelőző szemléletű támogatás - Adatbázisokhoz

Gruhala Izabella, support üzletágvezető, Oracle

Ön megkapja a Support-tól amit érdemel? - A reaktív, hibajelenség észlelése utáni probléma bejelentés és kezelés mellett a számtalan proaktív támogató eszköz és segédlet többnyire kihasználatlan marad. Pedig a bejelentések fele elkerülhető ezen eszközök aktív alkalmazása révén. Előadásomban be fogom mutatni az Adatbázis termékek megelőző támogatását segítő Információs Központot, az upgrade, és karbantartás tanácsadó eszközöket, közösségi oldalakat - hogy Önnek kevesebb időt, energiát kelljen áldoznia a hibabejelentésekre.

14:30 - 15:00

Merre tart a BI 2014-ben?

Arató Bence, BI Consulting Kft.

Az előadás az üzlet intelligencia jellemző trendjeit mutatja be a BI Survey és a BI-TREK kutatások eredményeire alapozva. Foglalkozik a különböző technológiák nemzetközi és hazai népszerűségével, és kitér arra is, hogy a hazai tapasztalatok  szerint milyen tényezők jászanak fontos szerepet a BI projektek sikerében.

14:30 - 15:00

Ugye mi virtuálisak vagyunk?!

Tapsonyi Tamás, Informatika szaktanácsadó, KSH

Oracle Virtualizáció helye a többi virtualizáció között. KSH-ban használt virtualizációk (vmware, Xen, Oracle VM, OracleVirtualBox, QEMU, MSVirualPc). Mit mire? Elfogadott virtualizációs techonlógiák. Virtualizáció helye a konszolodációban. OracleVM helye a konszolidációban. Érvek az OVM bevezetés mellett. Hatékonyság.

14:30 - 15:00

Okos dolog-e okostelefonon tárolni bizalmas adatokat?

Romics Attila, rendszermérnök, Compliance Data Systems

Az előadás során bemutatjuk mik a kiváltó tényezői az adatok mobileszközökre vándorlásának, és mik a tipikus IT válaszreakciók. Milyen hatásokkal kell számolnunk, mire kell felkészíteni a vállalati architectúrát? Kiderülnek hol találhatóak veszélyek, fenyegetések. Tapasztalatainkat esettanulmányokon keresztül osztjuk meg, hogy azokból tanulságokat vonjunk le. Bemutatjuk a még fel nem készült vállalatok implementációs lehetőségeit, miért kell a mobil eszközök védelmével foglalkozni.

15:00 - 16:00

BI trendek a valóság tükrében

Kerekasztal vezető: Arató Bence, BI Consulting Kft.

15:00 - 15:30

Konszolidáció és virtualizáció Oracle Exadata platformon

Sárecz Lajos, presales team leader, Oracle

Hogyan konszolidáljunk adatbázisokat Exadatán? Az előadás keretében bemutatásra kerülnek a jelenleg használt és a jövőben használható adatbázis konszolidációs megoldások. Az alternatívák ismertetése során szó lesz arról, mikor melyiket érdemes választani és az adott környezetben hogyan érdemes Oracle adatbázis-kezelőt konfigurálni. A konszolidációs módszerek bármely platformon alkalmazhatók, azonban az előadás külön kitér a kizárólag Exadata környezetben alkalmazható technológiákra és beállításokra.

15:00 - 15:30

Mobil eszközök védelme, avagy az Oracle megoldása a BYOD kordában tartására. Vége az MDM korszaknak?

Fábián Péter, Oracle

Bemutatjuk a nemrég piacra dobott Mobile Security Suite terméket, ami újszerű megoldást ad a mobileszközök biztonságossá tételére anélkül, hogy az eszközön tárolt nem céges adatokat, alkalmazásokat ellenőrzés alá vonná. Ismertetésre kerül az Oracle által javasolt mobil biztonsági architektúra, amiben az eszközszintű védelem mellett kitérünk a mobil alkalmazások access managementjére és a mobil alkalmazásokhoz (is) előszeretettel használt API-k védelmére.

15:30 - 16:00

Az Oracle ZFS Storage Appliance egy DBA szemszögéből

 Mosolygó Ferenc, Oracle tanácsadó, Avnet Technology Solution Kft.

Az intelligens tároló rendszerek megjelenése előtt egy adatbázis környezet kialakítása során fontos lépés volt az adattárolás megtervezése. A DBA egy személyben felelt a rendelkezésre állásért és a teljesítményért és maga dönthette el, hogy hogyan csoportosítja a merevlemezeket. A SAN-ok térhódításával az adatbázis-kezelő csak egy lett a tárolót igénylő architektúra komponensek között, és ritkán törődtek annak speciális igényeivel.
Az Oracle ZFS Storage Appliance nyújtotta szolgáltatások révén a DBA-k újra közel érezhetik magukhoz a tárolókat. Egy olyan univerzális eszközként tudják őket használni, amelyek szinte minden tevékenységükhöz hatékony támogatást nyújtanak, legyen az adattömörítés, mentés/helyreállítás, pillanatfelvétel készítés új verzió teszteléséhez, stb. Előadásunkban a gyakorlati tapasztalatok bemutatása mellett külön kitérünk azokra az új funkciókra, amelyek az adatbázis-kezelő 12c verziójával való integrációt segítik.

15:30 - 16:00

A 77/2013 NFM rendelet - követelmények és gyakorlat, elektronikus információbiztonság

Dr. Krasznay Csaba, Research Director - Academic Relationship Coordinator - Marketing and PR Director, ISACA

Az előadás áttekinti a 77/2013. (XII. 19.) NFM rendelet az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvényben meghatározott technológiai biztonsági, valamint biztonságos információs eszközökre, termékekre vonatkozó, valamint a biztonsági osztályba és biztonsági szintbe sorolási követelményeiről felépítését, filozófiáját, a megfelelés lehetőségeit. Kitérek arra is, hogy milyen gyakorlati problémákkal szembesülhetnek az érintett szervezetek, és hogyan lehet ezeket feloldani. Vázolom továbbá, hogy fejlesztői szemmel milyen pontokat érdemes figyelembe venni, hogyan lehet egy alkalmazásfejlesztésben a megfelelést garantálni.